Bokrecension: Hobbiten

HOBBITEN: EN OVÄNTAD RESA av J.R.R TOLKIEN
 
Boken jag har läst handlar om en liten hobbit vid namn Bilbo. En dag när han sitter utanför sin hobbithåla så kommer den store trollkarlen Gandalf och hälsar på. Han vill nämnligen ta med Bilbo på ett äventyr. Ett äventyr som han sent kommer glömma. Efter att Bilbo har tackat nej så dyker Gandalf ändå upp med sitt resesällskap, det vill säga tretton stycken tappra dvärgar. När alla har slagit sig till ro berättar Gandalf om den unge Bilbos uppgift i det stora äventyret. Han ska nämnligen agera inbrottstjuv.  Efter många om och men går Bilbo med på att följa med sällskapet. Under resans gång får man läsa om när dom blir tillfångatagna av troll, storvätten, alvfolket med flera. När dom har nått resans slut så har dom en stor uppgift framför sig. Dom ska döda den stora draken Smaug som i flera år har erövrat dvärgarnas rike. Att ta tillbaka kungariket och dess skatter är nått Thorin , sonson till kung Thrór, länge har drömt om.
 
 
Författaren

Tolkien skrev denna bok först och främst för att roa sig själv och sina barn. Boken publicerades 1937.
 
En sång om dvärgarnas historia/ konflikt
 

"Bak bergen dimmiga och gå,
till grottorna vi måste nå;
iväg vi styr förrn dagen gryr:
guldet från fordom är vårt mål.
 
I mörkrets hägn stod dvärg vid dvärg
när släggor slog djupt under berg,
och städen rang, likt klockors klang:
ett hemligt, sant förtrollat värv!
 
Åt kung och drott som så befallt
av guld de skapat av mången kraft,
och ädelsten med evigt sken
fick stråla skönt runt svärdens hjalt.
 
De trädde upp på silverhalsband
stjärnhimmelen, gav kronors kant
av drakeldsbård, i trinnad tråd
jämsides sol och måne brann.
 
Bak bergen dimmiga och grå,
till grottorna vi måste nå;
iväg vi styr förrn dagen gryr:
att hämta guldet som är vårt.
 
Bägare högg de sig av sten
och byggde gyllene strängaspel;
av mången lång och dunkel sång
fick aldrig alv om man ta del.
 
På åsens kam furornas vrål
förenades med vindens gråt,
när elden röd for kring med död
och skogen blev ett väldigt bål.
 
I dalen gav klockorna larm,
människorna för livet sprang;
av torn och hus blev bara grus,
där drakens vrede dragit fram.
 
Och Berget stod där, svart av sot,
i månens ljus, och dvärgar fort
flydde sin sal i tusental,
men krossades under hans fot.
 
Bak bergen dimmiga vi drar,
till det förflutnas djupa sal;
iväg vi styr förrn dagen gryr,
att återfå det som han stal!
( sida 20-21 ) 
 
 
 Återkommande symboler
 
Den mest återkommande symbolen är att Bilbo ständigt får rädda dvärgarna ur knipa. Vilken tur att någon i sällskapet är klok nog att kunna rädda sig själv, för annars hade alla varit död innan de kommit fram till kungariket.
 
Miljö/Tid
 
Boken utspelar sig långt bakåt i tiden i ett land som heter Midgård. Det är väldigt mycket miljöbeskrivningar så det är lätt att föreställa sig hur det kan se ut när de är ute och vandrar.  Ett exempel " Ingången till stigen var som ett sorts valv som ledde in i en dunkel tunnel mellan två stora träd som lutade sig mot varandra och var så gamla, så kvävda av murgröna och behängda med lavar att de inte orkade bära mer än ett fåtal svartnande träd. "
( sida 132 )
 
Berättarperspektiv/ berättarteknik

Författaren använder tredjepersonsberättarperspektiv
 
Citat
 "Doppa inte skägget i skummet, far. Det är långt nog utan att du behöver vattna det. Se till att Bilbo inte äter upp alla kakorna. Han är fortfarande för tjock för att komma igenom ett nyckelhål!" ( sida 55-56)
 
 
 
Intryck
 
Jag tycker att boken var helt okej faktiskt, men inte bättre än filmen. Eftersom jag bara har sett första filmen så kanske jag ändrar mig när jag har sett de andra. I första filmen finns det mycket saker som inte finns med i boken, men det finns inte mycket i boken som inte finns med i filmen. Orchhövdingen Azog är inte med i boken, fast han har en ganska stor roll i filmen.
 
 
HUVUDPERSONER
 
Bilbo Baggins : Eller Herr Secker, som han kallas i boken. Han är en liten krulltott med läderartade fotsulor, så som en hobbit ska se ut. Bilbo är, som alla andra hobbitar, väldigt skicklig på att höra och försvinna tyst. Det är därför han passar perfekt som en inbrottstjuv. En vanlig dag för Herr Secker är att äta flera måltider, röka pipa och vila eller sova. Att åka på äventyr var något som inte fallit honom i smaken tidigare. Bilbo är också släkt med Frodo från Tolkiens andra tre böcker Härskarringen.
 
Gandalf

Gandalf är en gammal man med en lång grå matel, och en hög och spetsig blå hatt. Han bär också alltid med sig en stav. Visdom är en av dom starkade egenskaper han bär på. Gandalf är en av de få trollkarlarna som finns i Midgård.
 
 
 
BIPERSONER
 
Gollum
 
Var en gång i tiden en hobbit, precis som Bilbo. Det enda han bryr sig om är hans förälskelse till en ring som med tiden har förvrängt hans utseende. Gollum bor längst ner i en grotta under storvättens tillhåll. Där sitter han i sin ensamhet och beundrar sin älskade ring. Han är väldigt lömsk, men som den hobbit han än gång var så älskar han gåtor! 
Ett exempel ur boken

" Ylar utan käft, ilar utan häst, ruskar utan hand, biter utan tand " ( sida 75 )
 
 
 Språket

Språket är högtidligt. Det var några ord som jag inte kände igen sedan tidigare och meningarna kan vara lite långa och oförståeliga.
Exempel på språket "dra åt svängremmen runt de tomma magarna" "det tedde sig tämligen hopplöst" och andra ord såsom ty och ransoner (Sida okänt)
 
Budskap

Jag googlade runt lite och de flesta tror att författarens budskap är att man lever bara en gång. "YOLO"
 
 
Inledning
 
I början av boken så kastas man direkt in i Herr Seckers hobbithåla. Där får man en bra beskrivning om hur hans hem ser ut. Därefter får man veta hur själva Bilbo ser ut. Efter den snabba beskrivningen så dyker trollkarlen upp.
Inledningen är rätt så bra och rolig när man får läsa om alla dvärgar som bjuder in sig själv. Det är helt klart ett bra sätt att få läsaren att vilja läsa vidare.
 
Titeln
 
"Hobbiten: En oväntad resa" är en ganska bra titel för denna bok men den hade kunnat heta något annat. En titel där man får veta lite mer om konflikten hade också varit bra, till exempel "Hobbiten: Inbrottstjuven" eller " Drakslotten"
 
Slutet
 
Boken slutar med att när Bilbo kommer hem så möts han av en massa människor vid dörren. Det pågick en auktion i hans hem för att de flesta trodde att han var död sedan länge sedan.
RSS 2.0